فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1402)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس نعمت اللهی*، محمدحسین کریمی گوارشکی صفحات 1-38

    در بسیاری از منابع میزان همسو بودن فعالیت های برنامه ریزی شده در یک سازمان با اهداف تعیین شده به عنوان مفهوم اثر بخشی تعبیر شده است ، بنابراین افزایش اثربخشی به این معناست که فعالیتهای سازمان، بیش از گذشته با اهداف همسو شده است. هدف اصلی این پژوهش تعیین معیارها و شاخص هایی جهت ارزیابی اثربخش بودن سیستم مدیریت یکپارچه در سازمانهای دارای فرآیندهای پیچیده است، بدین منظور در قالب پژوهش های توصیفی-پیمایشی و با استفاده از ابزار دلفی در دو مرحله از نظرات خبرگان جهت تعیین این شاخص های مذکور و همچنین راهکارهای پیاده سازی اثربخشی IMS در سازمانها ، مصاحبه و نظر سنجی انجام گردید،سپس با استفاده از ابزارهای آماری توصیفی و استنباطی نتایج دور دوم دلفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برازش مدل ارزیابی اثربخشی سیستم مدیریت یکپارچه در چهارچوب مدل مفهومی کارت متوازن(BSC) انجام شد و چک لیست نهایی و راهکار هایی جهت پیاده سازی اثربخش سیستم مدیریت یکپارچه ارایه گردید، همچنین نتایج پژوهش نشان داد که رابطه ای میان نوع سازمان، میزان سابقه کاری خبرگان، عمر سیستم، مدت زمان پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت و اهمیت مناظر رابطه معناداری وجود ندارد و از نظر رتبه بندی فاصله معناداری بین مناظر چهارگانه BSC از نظر میزان اهمیت در اثربخشی سیستم های موضوع سیستم مدیریت یکپارچه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدلسازی، بررسی اثربخشی، سیستم مدیریت یکپارچه، فرآیندهای پیچیده
  • وحید نادری*، یوسف وکیلی، مجید رمضان، اکبر حسن پور صفحات 39-95

    نظر به اهمیت روزافزون سرمایه انسانی، ارزیابی و تحلیل وضعیت سرمایه های انسانی جهت تحقق اهداف سازمان امری حیاتی محسوب می شود. گزارش گری سرمایه انسانی در صنایع دفاعی ، که صنعتی سرمایه انسانی محور است، حایز اهمیت فراوانی است. بنابراین، نظر به نبود چارچوبی جامع برای گزارش گری سرمایه انسانی در صنایع دفاعی، این پژوهش چارچوبی اجرایی برای گزارش-گری سرمایه انسانی بر اساس استاندارد 30414 در این صنایع ارایه کرده است. این پژوهش از منظر فلسفی در دسته پژوهش های تفسیری و از نظر هدف توسعه ای-کاربردی بوده و برای شناسایی مقوله های اصلی و فرعی گزارشگری سرمایه انسانی از روش کیفی (روش تحلیل محتوای جهت دار) استفاده کرده است. ابزار گردآوری داده ها در فاز کیفی مصاحبه و مشارکت کنندگان در پژوهش که به شیوه هدفمند انتخاب شدند، شامل 15 نفر از مدیران منابع انسانی در صنایع دفاعی بودند. برای تحلیل داده های مصاحبه از کدگذاری بر اساس مقوله های استاندارد 30414 استفاده شده است. یافته های پژوهش منجر به ارایه چارچوبی برای گزارشگری سرمایه انسانی در صنایع دفاعی شد که دربردانده 9 بعد شامل(اصول اخلاقی و انضباطی، هزینه های سرمایه انسانی، تنوع سرمایه انسانی، فرهنگ سازمانی، ایمنی و سلامت، ثبات و بهره وری، استخدام و ترک خدمت، آموزش و توسعه، وضعیت اشتغال سرمایه انسانی)، 27 مولفه و 73 شاخص است. به علاوه، ضمن شناسایی ذینفعان داخلی و خارجی، ارزش های هر یک از آنها در صنایع دفاعی شناسایی شد. این چارچوب کمک شایانی به سنجش سرمایه انسانی در صنایع دفاعی و سایر صنایع مشابه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، گزارش گری سرمایه انسانی، استاندارد ایزو 30414
  • فرهاد امیری*، رضا حسنوی صفحات 96-128

    هدف عمده مدیریت دانش، ‏حداکثرسازی ارزش افزوده در سازمان است، یکی از ابزارهای مناسب که عموما در مراحل آغازین پیاده ‏سازی مدیریت دانش مورد استفاده قرار می‏گیرد، ‏ممیزی دانش است . با توجه به فقدان چنین الگویی در سطح سازمانهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران ،هدف اصلی این تحقیق دستیابی به الگوی ممیزی دانش در سازمان های مذکور تعیین گردید. نوع پژوهش کاربردی و روش از نوع کمی بود و برجمع آوری و تحلیل و تلفیق داده های پژوهش تمرکز داشت . با توجه هدف اصلی تحقیق، علاوه بر مطالعه نظریات اندیشمندان این حوزه،24 مدل داخلی و خارجی ممیزی دانش مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند . سپس جدول مقایسه مدلها تهیه و نهایتا ابعاد و مولفه های اولیه الگوی ممیزی دانش سازمانهای دفاعی ج. ا. ا. به دست آمد .پس از تهیه الگوی اولیه ممیزی دانش ، و حصول اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه ،نسبت به توزیع پرسشنامه بین 64 نفر از متخصصین مدیریت دانش دفاعی اقدام وسپس برازش مدل از طریق معادلات ساختاری با رویکرد تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار smart pls انجام ونهایتا نسبت به برازش کلی مدل اقدام و نتایج تحقیق تایید شد .

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، جریان دانش، راهبردهای مدیریت دانش، ممیزی دانش، شکاف دانشی
  • مسعود پروانه*، سید محسن میرباقری صفحات 129-169

    جهت استانداردسازی مطلوب در حوزه هوش مصنوعی و ارزیابی دقیق آن و اعتمادسازی نسبت به فرآیندها و سامانه های مبتنی بر هوش مصنوعی، بررسی استانداردهای تدوین شده در این خصوص در سطح بین المللی و ملی ضروری است. به دلیل کاربردهای وسیع و مهم هوش مصنوعی، امروزه استاندارسازی هوش مصنوعی در دستور کار اغلب سازمان های استانداردسازی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، مطالعه تطبیقی سازمان ها و موسسات بین المللی استانداردسازی هوش مصنوعی، موسسه استانداردهای مخابرات اروپا، اتحادیه بین المللی مخابرات و همچنین سازمان ها و موسسات ملی از قبیل: موسسه استانداردسازی آلمان، انگلیس و دانمارک به عنوان سازمان های معتبر و پیشرو در زمینه استانداردسازی هوش مصنوعی می باشد. نتایح نشان می دهد به دلیل اهمیت زیاد هوش مصنوعی و اقبال کشورها به آن، سازمان بین المللی استانداردسازی بیشترین فعالیتش را به استانداردهای مرتبط با هوش مصنوعی اختصاص داده است. همچنین، بررسی سازمان های استانداردسازی هوش مصنوعی نشان می دهد، در بین هشت حوزه اصلی هوش مصنوعی، بیش ترین تعداد تدوین سند استاندارد در حوزه مفاهیم هوش مصنوعی و کمترین تعداد تدوین سند استاندارد در حوزه پردازش زبان طبیعی صورت گرفته است. نتایج این مقاله میتواند بینش جدیدی را برای آینده نگاری و اولویت بندی اهمیت حوزه های هوش مصنوعی برای مدیران ایجاد کند و کمک قابل توجهی به فرآیند استانداردسازی مطلوب هوش مصنوعی نماید.

    کلیدواژگان: استانداردسازی، هوش مصنوعی، مطالعه تطبیقی، پردازش زبان طبیعی
  • آذین تقی پور*، سحر کوشکی صفحات 170-195

    در دنیای پرتلاطم کسب وکار کنونی، سازمان ها در تلاش و رقابت هستند تا شایسته ترین کارکنان را به عنوان مزیت رقابتی شناسایی، جذب و حفظ کنند. اما منابع انسانی امروز کمی با گذشته متفاوت است، تحولاتی نظیر بلوغ و توسعه یافتگی کارکنان و ظهور نیروهای دانشی نسل z در تمام عرصه ها، دانش محور شدن فرایندهای سازمانی و ضرورت توسعه دانایی در تمام سطوح سازمان ها، نرخ رشد بالای فناوری های نوین(عصردیجیتال)، افزایش نقش و مسیولیت اجتماعی دولت ها در پاسخگویی به شهروندان و افزایش ضریب اهمیت سرمایه اجتماعی و سرمایه های انسانی در فرایند رشد و توسعه کشورها، استراتژی های نوین مدیریت دولتی را به توسعه شایسته سالاری معطوف ساخته است.از اینرو توجه سازمان به کارکنان نسل z که بیشترین انس را با فناوری و دیجیتال دارند، جذب شده است. لذا در این پژوهش به دنبال تدوین و اولویت بندی شاخص های مدل شایستگی در کارکنان نسل Z می باشیم روش بررسی جامعه آماری کیفی خبرگان سازمانی موسسه آموزشی و تحقیقاتی بودند که با روش نمونه گیری گلوله برفی 15 نفر از آنها انتخاب شد (نقطه اشباع). در نهایت 9 شاخص، 38 بعد و 102 مضمون برای مدل شایستگی کارکنان نسل Z در سازمان دولتی شناسایی گردید. که ابعاد عبارتند از: فناوری محور، مسیولیت پذیری، تفکر خلاق، تغییر پذیری، اصول اخلاقی، ارتباطات، تفکر تحلیلی، تصمیم گیری مشارکتی و موفقیت طلبی. روش کمی مطالعه ای کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری در قسمت کمی کارشناسان ستادی سازمان های دولتی (420) نفر است که نمونه ای به حجم 201 نفر بررسی شد . پایایی پرسشنامه طراحی شده توسط نخبگان سازمان با استفاده از معیار آلفای کرونباخ (93/0=α) تعیین گشت. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 20 و نرم افزار AMOS18 از طریق روش های آمار توصیفی و تحلیل عاملی تاییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. .

    کلیدواژگان: شایستگی، نسل z، مدل شایستگی، فناوری محور، مسئولیت پذیری
  • مهدی نامداری ورپشتی، سعید صفاریان همدانی*، کیومرث خطیرپاشا صفحات 196-235

    هدف این پژوهش، طراحی الگوی توسعه شایستگی تفکر راهبردی مدیران یک سازمان آموزش و پژوهش دولتی است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است که به روش کیفی، مبتنی بر تحلیل تم با به کارگیری ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش، 18 نفر از خبرگان و مدیران سطح راهبردی و اساتید دانشگاهی مرتبط با حداقل سابقه خدمت 20 سال و حداقل 5 سال سابقه مدیریتی، آشنا با ادبیات توسعه شایستگی های مدیریتی و دارای حداقل مدرک کارشناسی ارشد بودند که به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. به منظور تایید معیار اعتمادپذیری از مشارکت کنندگان خواسته شد تا نظر خود را درباره میزان قابلیت پذیرش نتایج بیان کنند. همچنین از 4 خبره درباره نتایج نظرخواهی شد که درنهایت با انجام اصلاحاتی جزیی، نتایج مورد تایید قرار گرفت. به منظور تایید قابلیت اعتماد از ضریب پایایی کاپای کوهن استفاده شد که در این پژوهش مقدار آن 0.76 به دست آمد که نشان دهنده تایید قابلیت اعتماد به نتایج است. بر اساس نتایج تحلیل از مصاحبه نیم ساختاریافته، تعداد 4 گذاره، 13 مقوله و 65 مفهوم برای الگوی توسعه تفکر راهبردی مدیران موسسه آموزش و تحقیقات صنایع به دست آمد. نتایج نشان می دهد که الگوی توسعه تفکر راهبردی مدیران موسسه آموزش و پژوهش دولتی شامل چهار بعد دانش و معلومات حرفه ای، مهارت آموزی و پرورش، نگرش و بینش است.

    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، توسعه شایستگی، طراحی الگو، شایستگی تفکر راهبردی. سازمان آموزشی و پژوهشی دولتی
|
  • Mohammad hosein Karimi, Abbas Nematollahi * Pages 1-38

    The main purpose of this research is to determine the criteria and indicators to evaluate the effectiveness of the integrated management system in organizations with complex processes, for this purpose, in the form of descriptive-survey research and using the Delphi tool in two stages of experts' opinions to determine these mentioned indicators. And also the effective implementation of IMS in organizations, interviews and surveys were conducted. Then, using descriptive and inferential statistical tools, the results of the second round of Delphi were analyzed and the fitting of the integrated management system effectiveness evaluation model was done in the framework of the Balanced Scorecard (BSC) conceptual model, and the final checklist and solutions for the effective implementation of the system integrated management was presented, also the results of the research showed that there is no significant relationship between the type of organization, the amount of work experience of experts, the life of the system, the duration of the implementation of the quality management system and the importance of landscapes, and in terms of ranking, there is a significant difference between the four landscapes of BSC There is no integrated management system in terms of importance in the effectiveness of the subject systems.

    Keywords: Modeling, effectiveness assessment, integrated management system, complex processes
  • Vahid Naderi *, Yousef Vakili, Akbar Hassanpoor, Majid Ramezan Pages 39-95

    Due to the increasing importance of human capital as the most important asset of the organization, the evaluation and analysis of human capital through reporting is vital to achieving the objectives of the organization. the human capital report in defence industry, which is an industrial-based human capital industry, is also of great importance. Therefore. the lack of a comprehensive framework for reporting human capital in defence industry, this research provided an executive framework for reporting human capital based on the standard 30414. this research is an applie research from the philosophical perspective in terms of the purpose of development and has used qualitative method (content analysis method) to identify dimensions, components and indicators of human capital reporting. the data collection tool in the qualitative phase of interviews and participants in the study which were selected in the targeted manner, consisted of 15 hr managers in the defense industry. to analyze the data, coding has been used on the basis of standard 30414. the findings of the research led to a presentation of a framework for reporting human capital in the defence industry are including 9 dimensions (ethical and disciplinary principles, human capital costs, human capital diversity, leadership, organizational culture, safety and health, stability and productivity, hiring and leaving, training and skill development and capabilities, and employment status of human capital) and 27 components and 73 sub – components. in addition to identifying the internal and external stakeholders, the value of each of them in the defence industry was identified. this framework will help to measure human capital in defense and other similar industries.

    Keywords: Human capital, Human capital reporting, ISO 30414
  • Farhad Amiri *, Reza Hosnavi Pages 96-128

    The main target of knowledge management is achieving added value for organhzation. One of the apporopriate tools For a consciousness entrance to preparing knowledge management strategies and establishing them is knowledge audit. Islamic Republic of Iran Armed Forces are one of the effective and important organizations of the country and because of lack of this pattern ,it is essential to have knowledge audit pattern.Then main target in this research was achieving this pattern.This research in respect of target is applied research and The research method is mixed of quantitative & qualitative methods.
    In according to the research target, a considerable amount of documents were studied about knowledge , knowledge management &knowledge audit .In this way beside studying the hypothesis of philosophers of this domain ,24 models were studied &at last the primary knowledge audit pattern was achieved .After that for measurement of the goodness of fitnessof the pattern , we used structural equation model with confirmatory factor analysis . atlast inferential and descriptive statistics calculations showed that the pattern have an appropriate goodness of fitnes and was confirmed .

    Keywords: Knowledge management, knowledgeflow, knowledge management strategies, knowledge audit
  • Masoud parvaneh*, Seyyedmohsen mirbaghery Pages 129-169

    In order to achieve the desired standardization in the field of artificial intelligence and its accurate evaluation and to build trust in the processes and systems based on artificial intelligence, it is necessary to review the standards developed in this regard at the international and national level.Due to the wide and important applications of artificial intelligence, today artificial intelligence standardization is on the agenda of most standardization organizations.the purpose of this research is comparative study of organization and international institutions for standardization of artificial intelligence , the european telecommunications standards institute , the international telecommunication union and also the national institutions and institutions such as the german standardization institute , england and denmark as valid and pioneering organizations in the field of artificial intelligence . the results indicate that due to the high importance of artificial intelligence and the importance of countries to it , the international organization for standardization has devoted its activities to standards related to artificial intelligence .the results indicate that due to the high importance of artificial intelligence and the importance of countries to it , the international organization for standardization has devoted its activities to standards related to artificial intelligence .Also, the survey of artificial intelligence standardization organizations shows that among the eight main areas of artificial intelligence, the highest number of standard document compilations has been done in the field of artificial intelligence concepts and the lowest number of standard document compilations has been done in the field of natural language processing. The results of this article can create a new insight for future forecasting and prioritizing the importance of artificial intelligence areas for managers and significantly contribute to the process of artificial intelligence standardization.

    Keywords: Standardization, artificial intelligence, Comparative study, natural languageprocessing
  • Azin taghipour *, Sahar Koushky Pages 170-195

    In today's turbulent business world, organizations are searching and competing to identify, attract and retain the best employees. But today's human resources are a little different from the past, developments such as maturity and development to work and the presence of generation Z knowledge forces in all fields, knowledge-oriented organiZational processes and the need to develop knowledge at all levels of organiZations, the high growth rate of technologies novel. Asredital), increasing the role and social responsibility of governments in responding to the increase in the coefficient of social capital and human capital in the growth and development of the country, has directed the new strategies of public administration to the development of meritocracy. They absorb a generation of important technologies with and digital. In this research, it seeks to compile and prioritize the indicators of the competency model in people of generation Z.

    Methods

    The qualitative statistical population was organiZational experts of the Ministry of Defense, 15 of whom were selected by snowball sampling (saturation point). Finally, 9 dimensions, 38 components and 102 questions were identified for the competency model of generation Z employees in organiZations under the Ministry of Defense. The dimensions are:technology-oriented, responsibility, creative thinking, changeability, ethical principles, communication, analytical thinking, collaborative decision-making and success seeking. Quantitative method is a descriptive-analytical applied study. In the quantitative part, the statistical population is staff experts of Ministry of Defense organiZations (420) and a sample siZe of 210 people was examined. The reliability of the questionnaire designed by the elites of the organiZation was determined using Cronbach's alpha criterion (α = 0.93). Data were analyZed using SPSS version 20 software and AMOS 18 software through descriptive statistics and confirmatory factor analysis.

    Findings

    The results of the research show that the 9 dimensions identified for the competency model of generation Z employees are confirmed in the qualitative part and prioritiZed: technology-oriented, responsibility, creative thinking, changeability, ethical principles, communication, analytical thinking, decision making. It is collaborative and successful.

    Keywords: Competence, Generation Z, Competency Model
  • Mehdi Namdari Varposhti, Saeid Saffarian Hamedani *, Kiumars Khatirpasha Pages 196-235

    The purpose of this research is to design a model for the development of strategic thinking competence of managers of industrial education and research institutes. This research is functional.in terms of purpose which was conducted in a qualitative method, based on theme analysis, using semi-structured interview tools. The participants in this research were 18 experts and strategic level managers and related academic professors with at least 20 years of service experience and at least 5 years of managerial experience, familiar with the literature on the development of managerial competencies and having at least a master's degree. which were selected purposefully and by snowball method. In order to confirm the reliability criterion, the participants were asked to express their opinion about the acceptability of the results. Also, 4 experts were consulted about the results, and finally, the results were approved by making minor corrections. In order to confirm the reliability, Cohen's kappa reliability coefficient was used, and in this study, its value was 0.76, which indicates the reliability of the results. Based on the analysis results of the semi-structured interview, 4 properties, 13 categories and 65 concepts were obtained for the strategic thinking development model of the managers of the Industrial Research and Education Institute. The results show that the strategic thinking development model of the managers of the Institute of Education and Research of Industries includes four dimensions of professional knowledge and information, skill training and development, attitude and insight.

    Keywords: Strategic thinking, competence development, model design, strategicthinking competence, Government Educational, Research Organization